Onderzoekers

Een bodem vol verhalen

Onderzoekers en opgravingsbedrijven

Wat kan Tijdlab voor je doen?

Tijdlab kan onderzoekers en opgravingsbedrijven helpen om hun onderzoek en vondsten op een meer effectieve en duurzame manier te documenteren en presenteren. Zo kunnen we bijvoorbeeld een (deel van een) opgraving of een bijzondere vondst digitaal in 3D documenteren, of kunnen we een 3D reconstructie maken van hoe een object, structuur of gebouw er in het verleden uit moet hebben gezien.

Deze 3D modellen en reconstructies kunnen ook weer worden meegenomen in publicaties of publiekspresentaties, bijvoorbeeld als afbeelding in een onderzoeksrapport of basis voor een 3D-geprinte replica.

Wat als ik iets anders wil?

Tijdlab heeft sinds de start in 2015 al vele projecten gerealiseerd. Wellicht staat wat jij voor ogen hebt op deze pagina niet genoemd. Neem een kijkje in onze toolbox of ons portfolio om te zien wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Kan je het daar ook niet vinden? Wij worden enthousiast van projecten die voor ons ook volledig nieuw zijn! Misschien heb je een idee waarbij digitaal en erfgoed samenkomen, maar dat nog nooit eerder is uitgevoerd. We denken heel graag mee of en hoe we jouw idee kunnen realiseren. Neem contact met ons op, dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Voorbeeldprojecten

Bekijk een aantal voorbeelden van digitale presentaties die we voor opgravingsbedrijven of onderzoekers hebben ontwikkeld.

Translate

Een onverwachte sluis

Fotogrametrie & laserscan

Vraag: 
Kunnen we in kort tijdsbestek een opgraving van een 70m lange sluis digitaal vastleggen in hoge kwaliteit? 

Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gemaal bij Monnickendam zijn eind 2021 de bodem en wanden van een laatmiddeleeuwse sluis gevonden. Niet zomaar een sluis, volgens archeologen gaat het om een van de grootste waterwerken uit deze perioden die ooit in ons land is gevonden.

De vondst van de sluis werd niet direct verwacht, de kans op archeologie werd zeer klein ingeschat. Toch ligt de sluis op 5 cm na precies in de lengterichting binnen de bouwput van het nieuwe gemaal. 

Tijdlab werd ingevlogen om een digitale weergave van de put te maken. omdat het zo’n unieke vondst betreft hebben we onze vrienden van Topcon gevraagd om ons te assisteren. Zo hebben we samen met Ad van Gils een 3D-laserscan en een fotogrammetriescan van de sluisgemaakt! 

Een onverwacht grote vondst

fotogrammetriescan

Vraag: 
Kunnen we in kort tijdsbestek een opgraving van een kazemat uit 1533 digitaal vastleggen in hoge kwaliteit? 

Toen de gemeente Doetinchem bij wegwerkzaamheden op de oude stadsmuur (Kazematten) stuitte. Werd Tijdlab ingeschakeld om de muur digitaal vast te leggen. Na het aanleggen van een lokaal positioneringssysteem hebben we de drie putten d.m.v. fotogrammetrie vastgelegd. Het feitelijke 3D model kent een afwijking van 0,06 mm. Op Sketchfab zijn de geoptimaliseerde versies voor het publiek te vinden.

Archeologie AR

Rapportage met 3D-scans in Augmented Reality

Vraag: 
Hoe kunnen we de teksten van een rapport over maritieme scheepswrakken verhelderen?

De maritieme afdeling van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doet vaak fantastisch onderzoek naar Scheepswrakken. Het probleem is dat vooral ervaren wrakduikers hier een duidelijk beeld van het wrak over krijgen. Om een breder publiek te bereiken en om een duidelijk beeld te geven over de omstandigheden waarin het wrak is aangetroffen maakte we een begeleidende applicatie bij het rapport waarin alle wrakken in een 3D-viewer en in augmented reality bekeken kunnen worden.